Ahad, 19 Mei 2013

RELATIONSHIP

No realationship is ever a waste f time. If it didn't bring you what you want, it taught you what you don't want..
Entri yang bertajuk hukum karma !!  Hampir 4  kali juga cuba faham satu persatu entri yang ingin disampaikan En Puitis nih..  Antaranya satu soalan yang di atas mampu saya nyatakan di sini. Bagi lyka kalini biarlah lyka nyatakan juga pendapat lyka dan kongsikan sedikit disini tentang perhubungan. Bagi lyka , If lyka kenal seseorang insan dan berfikir hubungan itu membuang masa, lyka akan berfikir sekali utk kembara hati seorg demi seorg insan yg lyka kenal,lyka akui lyka memang suka memerhati dalam diam dan cuba buat xkisah even lyka sebenarnya teramat-amatlah kisah dengan setiap perbuatan dan percakapan terhadap orang disekeliling lyka. Namakan buat2 tak kisah sdgkan.... hahaha.. Bila dah jadi alkisahnyaa ada jela membuat lyka mengelamun memikirkan sepekara duapekara dan beribu pekara yang membuat lyka dihantui rasa bersalah dan menjadi trauma bagai lupa ingatan seperti tak kenal diri lyka sendiri..  
Berbalik kepada persoalan dan jawapan yang dinyatakan .., bila lyka fikir hampir 1000 kali barulah lyka dapat jawapannya.., sebenarnya tiada satupun hubungan dan pertalian yang membazir masa kita .., sekurang-kurangnya insan-insan yang datang dan pergi dalam hidup kita tulah yang banyak mengajar kita apa yang baik utuk kita teruskan dan apa yang tidak baik untuk dielakkan..Banyak pekara yang boleh dipelajari melalui sesuatu perhubungan even ia hanyalah seketika cuma. Ianya bukan hubungan sebarang hubungan, ada maksud di sebalik kejadian itu dan pengalamanlah yang mengajar kita supaya kita lebih berhati2 di masa akan datang agar sejarah yang lalu tidak akan berulang lagi. Pengalaman tidak boleh di jual beli.. Hargai diri kita sendiri sudah cukup demi kepentingan hati kita sendiri. Memang terkadang makan diri dan org yg sayangkan kita tapi kita sendiri pun tak tahu mengapa dan kenapa kita masih berkelakuan begitu even kita tahu benda tu org tak suka kita buat. Seperti lyka.. lyka pun tak tahu kenapa makin lyka elak utk menyakiti  someone tu makin banyak peritnya yang lyka kasi.. Makin lyka cuba bertahan makin ia goyah dengan dugaan dan cobaan. Kes curang pun terkadang kita sendiri tak sedar even kita rasa kita ni memang dah setia sangan-sangatla dan tak pernah curang dengan pasangan. Benda ni jadi tanpa kita sedar perbuatan ni mencemarkan diri kita sendiri dan bila dah kantoi tu memang semakin renggang lah takdenya semakin pulihkan keadaan.. melainkan org gila yg tak punya perasaan.. Cermin kalau pecah tak akan sama seperti yang sebelumnya..  so.. pandai2 lah faham ayat tu..
Pengalaman mengajar lyka utuk membuat keputusan berhati2. Dalam perhubungan ni seorang insan akan menjadi akrab dan terjalin ukhuwah, tapi sayang sekali sedikit perselisihan terus menjadi renggang dan ada hati yang terluka... Andai di hati  tu tiada dendam memey bereh lah  (pasti bertaut kembali)
So jalinlah hubungan dengan seikhlas hati.

Setiap hubungan yang tulus , memberi tanpa mengharap sebarang pemulangan serta berlandas semata-mata kerana Allah S.W.T. Saling membantu pada setiap yang kurang dan berkongsi pada setiap yang baik Insya Allah.., Setiap hubungan itu tiada rasa benci dan dendam hanya tampak indah penuh kasih sayang 


#my sweet heart..,saya tak pernah takut untuk mengakui bahawa saya tidakl sempurna dimata awak, tapi saya amat berbangga kerana dengan ketidaksempurnaan saya inilah yang merupakan sulaman benang rapuh untuk mengikat kita berdua sayang..


Saat paling bahagia adalah ketika kita melihat orang yang kita sayangi  itu tersenyum,dan lebih membahagiakan apabila kita adalah insan disebalik senyumannya :')

Tiada ulasan:

Catat Ulasan